Εμβρυϊκή Υπερηχοκαρδιογραφία
Εμβρυϊκή Υπερηχοκαρδιογραφία
Αποτελεί την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς του εμβρύου για την προγεννητική διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών. Η καρδιά του εμβρύου μπορεί να εξεταστεί ήδη από τις 12 εβδομάδες κύησης. Το 2ο τρίμηνο ωστόσο αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χρόνο κατά τον οποίο γίνεται ο λεπτομερής ανατομικός έλεγχος της καρδιάς και η διάγνωση των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών.
Κατά το πρώτο τρίμηνο γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της ανατομίας της καρδιάς και κυρίως των 4 κοιλοτήτων της, των μεγάλων αγγείων και της λειτουργικότητας της τριγλώχινας βαλβίδας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν υπάρχει αυξημένη αυχενική διαφάνεια (>3,5 mm).
Κατά το δεύτερο τρίμηνο και το υπερηχογράφημα του Β’ επιπέδου, εξετάζεται λεπτομερώς η ανατομία της καρδιάς, καθώς επίσης η έκφυση, η σύνδεση και ο αριθμός των μεγάλων αγγείων. Η εξέταση αυτή δεν αντικαθιστά την εξέταση από ειδικό εμβρυοκαρδιολόγο, μπορεί όμως να υποδείξει τυχόν ανατομικές ανωμαλίες και μερικές από τις μείζονες συγγενείς καρδιοπάθειες.
Στο τρίτο τρίμηνο και το υπερηχογράφημα ανάπτυξης, γίνεται ένας επανέλεγχος της καρδιάς και των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.
Οι συνηθέστερες ενδείξεις για εξειδικευμένο έλεγχο είναι:
Στις 11-14 εβδομάδες
- Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια (>3,5 mm)
- Η υποψία καρδιακής ανωμαλίας στον υπερηχογραφικό έλεγχο
- Ιστορικό σοβαρής καρδιακής ανωμαλίας σε προηγούμενο παιδί (π.χ. σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς, μετάθεση μεγάλων αγγείων).
Στις 20-24 εβδομάδες
- Η παλινδρὀμηση ροής της τριγλώχινας βαλβίδας στις 11-14 εβδομάδες
- Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια (πάνω από την 95η εκ.θέση) στις 11-14 εβδομάδες
- Η ανάστροφη ροή στον φλεβώδη πόρο στις 11-14 εβδομάδες
- Η αυξημένη πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου (κίνδυνος > 1/300 στις 12 εβδομάδες) χωρίς περαιτέρω προγεννητικό έλεγχο (πχ. λήψη τροφοβλάστης)
- Η υποψία καρδιακής ανωμαλίας στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου
- Ο εμβρυϊκός ύδρωπας
- Το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα, πατέρας, παιδί/έμβρυο) συγγενών καρδιοπαθειών
- Μονοχοριακή δίδυμη κύηση
- Λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων από τη μητέρα
- Σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας (ινσουλινοεξαρτώμενος)
- Μητρικά anti-Ro, anti-La αντισώματα
- Έκθεση σε γνωστά τερατογόνα κατά την κύηση