Skip to main content

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς θα υπολογίσω την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μου;

Ο πιο εύκολος τρόπος να υπολογίσετε την ΠΗΤ σας είναι να προσθέσετε επτά ημέρες στην πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τρεις μήνες. Για παράδειγμα, αν η τελευταία σας περίοδος ήταν στις 4 Δεκεμβρίου, 2018: Προσθέτετε επτά ημέρες (δηλ. 11 Δεκεμβρίου 2018), αφαιρείτε τρεις μήνες (11 Σεπτεμβρίου, 2018) και αλλάζετε τη χρονιά, εφ’ όσον χρειάζεται, όπως εδώ, δηλ. 11 Σεπτεμβρίου, 2019. Η ΠΗΤ σας λοιπόν είναι 11/9/2019.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου, ο γιατρός σας μέσω ενός υπερηχογραφήματος θα καθορίσει την ΠΗΤ σας.

Γιατί σε κάποιες εγκυμοσύνες ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι αυξημένος;

Μια χρωμοσωμική ανωμαλία θεωρητικά μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη – ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής και κατάστασης της υγείας της μητέρας.

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένας γονιός για να προκαλέσει ή να αποτρέψει μια χρωμοσωμική ανωμαλία στο έμβρυο. Εντούτοις, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε μία εγκυμοσύνη, όπως:

  • Προχωρημένη ηλικία της μητέρας
  • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  • Ανωμαλία στο εμβρυϊκό υπερηχογράφημα μπορεί να είναι ένδειξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών
  • Επίπεδα ορμονών πλακούντα

Είμαι στην αρχή της εγκυμοσύνης και είδα λίγο αίμα. Πρέπει να ανησυχώ;

Περίπου σε ένα 15-25% των κυήσεων παρουσιάζεται αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο, συνήθως μικρή. Ο γιατρός θα σας προτείνει ενδεχομένως ένα υπερηχογράφημα για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιμορραγία δεν διαρκεί πάνω από 10 ημέρες και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση, αποφυγή βαρέων δραστηριοτήτων και αποφυγή ερωτικής επαφής τουλάχιστον όσο διαρκεί η αιμορραγία.

Είμαι στην αρχή της εγκυμοσύνης και έχω τάση για εμετό και ναυτία. Τι μπορώ να κάνω;

Η ναυτία και η τάση για εμετό είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και συνήθως παύει γύρω στην 16η εβδομάδα. Τα αίτια έχουν να κάνουν με την αύξηση των ορμονών, κάτι που έχει επίδραση στο πεπτικό επιβραδύνοντας την πέψη των τροφών. Γενικά συνιστώνται τα μικρά και συχνά γεύματα και η αποφυγή πολύ λιπαρών και πικάντικων τροφών. Επίσης είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να ξεκουράζεστε.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί υπερέμεση της κύησης, δηλαδή πολλοί και συχνοί εμετοί, αφυδάτωση και απώλεια βάρους της μητέρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε γέννηση λιποβαρούς μωρού. Αν κάνετε πάνω από τρεις εμετούς ημερησίως ή αν έχετε φτάσει στο σημείο να μην τρώτε καθόλου, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Τι είναι το φυλλικό οξύ και γιατί πρέπει να το παίρνω;

Το φυλλικό (ή φολικό) οξύ είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη του συμπλέγματος Β – συγκεκριμένα η συνθετική εκδοχή της βιταμίνης Β9. Η λήψη του φυλλικού οξέος ως συμπλήρωμα συνιστάται όχι μόνο στις εγκύους αλλά ακόμη και στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και αυτό γιατί η εν λόγω βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στον σχηματισμό του νευρικού συστήματος, καθώς και του εγκεφάλου αλλά και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου. Ο λεγόμενος ‘νωτιαίος σωλήνας’ στο έμβρυο αποτελεί την αρχική δομή πριν τον σχηματισμό του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Έχει διαπιστωθεί ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της κύησης μπορεί να μειώσει κατά 72% τον κίνδυνο ανωμαλιών του νωτιαίου σωλήνα στο μωρό.

Η λήψη του φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη συνιστάται τουλάχιστον μέχρι τη 12η εβδομάδα, ενώ η ενδεδειγμένη δόση θα καθοριστεί από τον γιατρό σας, ανάλογα με την περίπτωση, αν π.χ. πάσχετε από διαβήτη ή επιληψία θα χρειαστείτε μεγαλύτερη δόση φυλλικού οξέος.

Το βάρος επηρεάζει τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης;

Είναι αυτονόητο, ότι όπως και σε όλα τα ζητήματα, οι μεγάλες αποκλίσεις από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε μια εξέλιξη. Εν προκειμένω, σε μια εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα το υπερβολικά υψηλό όσο και το υπερβολικά χαμηλό βάρος της γυναίκας είτε πριν ακόμη συλλάβει (μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες σύλληψης) είτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και το βάρος του πατέρα παίζει ρόλο στην αναπαραγωγική δυνατότητα, καθώς αυτό σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ορμονών.

Πολύ συνοπτικά, σε ό,τι αφορά τη σύλληψη, το πολύ υψηλό ποσοστό λίπους μπορεί να εμποδίσει ακόμη και την ωορρηξία, ενώ το πολύ χαμηλό επίσης μπορεί να καταστήσει ανέφικτη τη σύλληψη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το πολύ χαμηλό βάρος της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί λιποβαρές ή πρόωρο. Εξ άλλου, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή προεκλαμψίας στη μητέρα – καταστάσεις που καθιστούν την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Γενικά το σεξ θεωρείται ασφαλές και επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, αν και αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει πρωτίστως ο γιατρός σας. Το έμβρυο βρίσκεται πολύ καλά προστατευμένο μέσα στο αμνιακό υγρό και από τους ισχυρούς μύες της ίδιας της μήτρας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να κινδυνέψει ή ότι μπορεί να σπάσουν τα νερά λόγω του σεξ. Συνιστάται, εντούτοις, η χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή λοιμώξεων.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το σεξ μπορεί να συμβάλει και στην προετοιμασία για τον τοκετό.

Υπάρχουν φυσικά και σε αυτό το ζήτημα οι εξαιρέσεις, που αφορούν σε περιπτώσεις αιμορραγιών, προηγούμενων αποβολών, πρόωρης ρήξης των υμένων (σπασμένα νερά), ανεπάρκειας τραχήλου ή προδρομικού πλακούντα, οπότε ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συμβουλέψει να αποφύγετε την ερωτική επαφή.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω αεροπορικώς στην εγκυμοσύνη;

Το αεροπορικό ταξίδι είναι γενικά ασφαλές για τις εγκύους που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν την πτήση μέχρι και την 36η εβδομάδα κύησης. Εντούτοις, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως ο προορισμός και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, η διάρκεια πτήσης, το μεγάλο υψόμετρο κατά την πτήση, ο κίνδυνος για θρόμβωση, κλπ.

Καλό θα είναι να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα για το ταξίδι, όπως:

  • Να επιλέξετε θέση στον διάδρομο για να μπορείτε να τεντώνετε τα πόδια σας
  • Να φορέσετε ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • Να σηκώνεστε και να περπατάτε στον διάδρομο για λίγα λεπτά, κάθε μία ώρα
  • Να τεντώνετε και να λυγίζετε τους αστραγάλους σας όσο κάθεστε
  • Να πίνετε άφθονο νερό κατά την πτήση
  • Σε περίπτωση που νιώσετε ζάλη, ενημερώστε κάποιο μέλος του πληρώματος, καθώς μπορεί να χρειαστείτε λίγο επιπλέον οξυγόνο, μέσω της ειδικής μάσκας

Όπως και να ‘χει, αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε, συζητήστε το πρώτα με τον γιατρό σας.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Τι είναι προτιμότερο;

Κατ’ αρχάς το είδος του τοκετού που θα επιλεγεί οφείλει να εδράζεται σε αμιγώς ιατρικά κριτήρια, δηλαδή τι ενδείκνυται ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, όταν δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι ιατρικοί λόγοι, ο φυσιολογικός τοκετός είναι η επιλογή που κανονικά θα προκρίνει ο γιατρός σας. Πολλές γυναίκες ζητούν αυτοβούλως από τον γιατρό τους τη μέθοδο της καισαρικής τομής προκειμένου να αποφύγουν τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού, θα πρέπει όμως να λαμβάνουν την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τα μειονεκτήματα και τις πιθανές επιπλοκές της καισαρικής τομής, πριν αποφασίσουν οριστικά. Η καισαρική είναι μία σοβαρή επέμβαση, και όπως κάθε επέμβαση, ενέχει πάντα τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοίμωξης ή και φλεβικής θρόμβωσης. Εντούτοις, σε αρκετές περιπτώσεις κυήσεων η καισαρική τομή κρίνεται ως η ενδεδειγμένη μέθοδος,

 

Γενικά η καισαρική τομή επιλέγεται είτε εκ προοιμίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε εξ ανάγκης την ώρα του τοκετού, αν κριθεί ότι ο φυσιολογικός τοκετός ενέχει κινδύνους για τη μητέρα ή/και το μωρό.

Στην πρώτη περίπτωση, συνηθέστεροι λόγοι για καισαρική τομή είναι η πολύδυμη κύηση (αν και όχι πάντα), η ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου, η προεκλαμψία στη μητέρα, ο προδρομικός πλακούντας, ιστορικό με επιπλοκές σε προηγούμενο τοκετό ή κίνδυνος να ανοίξουν προηγούμενες τομές με έναν φυσιολογικό τοκετό, καθώς και όταν επιβάλλεται ένας προγραμματισμένος πρόωρος τοκετός για άλλους ιατρικούς λόγους.

Στη δεύτερη περίπτωση, κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε επείγουσα καισαρική τομή σε περιπτώσεις όπως δυσφορίας του εμβρύου, ανεπιτυχούς υποβοηθούμενου (με εμβρυουλκό) τοκετού, αποκόλλησης πλακούντα, ρήξης μήτρας, πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου ή όταν δεν υπάρχει πρόοδος κατά τον τοκετό (ανεπαρκές άνοιγμα τραχήλου, αδύναμες συσπάσεις).

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που το μωρό είναι σε ισχιακή προβολή;

Ισχιακή  χαρακτηρίζεται η προβολή κατά την οποία τα πόδια ή οι γλουτοί – και όχι το κεφάλι – του μωρού έχουν κατεύθυνση προς το κανάλι της εξόδου. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, η θέση του μωρού ελέγχεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό. Στην περίπτωση της ισχιακής προβολής (συχνότητα 4-5% επί των κυήσεων), υπάρχουν κάποιες ειδικές ασκήσεις που μπορεί να προταθούν από τον γιατρό καθώς και μια διαδικασία που εκτελείται στο μαιευτήριο και ονομάζεται εξωτερικός μετασχηματισμός ή εξωτερική κεφαλική στροφή (ECV) κατά την οποία γίνεται προσπάθεια μεταστροφής του εμβρύου από την ισχιακή στην κατακόρυφη θέση (με το κεφάλι προς τα κάτω) πριν τον τοκετό. Αν το μωρό δεν στραφεί, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η καισαρική τομή.

Τι είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks;

Πρόκειται για ακανόνιστες συσπάσεις που θα αρχίσετε να τις αισθάνεστε συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά σε κάποιες γυναίκες εμφανίζονται και από το δεύτερο τρίμηνο. Συνήθως δεν είναι επώδυνες και δεν αυξάνεται η ένταση, η διάρκεια ή η συχνότητά τους. Περισσότερο θα τις αισθανθείτε σαν να τεντώνει η κοιλιά σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά να χαλαρώνει. Πιθανές καταστάσεις που προκαλούν αυτές τις συσπάσεις είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα της εγκύου, η γεμάτη ουροδόχος κύστη, η σεξουαλική επαφή και η αφυδάτωση. Ουσιαστικά, το σώμα σας αρχίζει να προετοιμάζεται για τον τοκετό και όσο πλησιάζετε σε αυτόν τόσο οι συσπάσεις Braxton Hicks θα γίνονται πιο έντονες και πιο συχνές.

Πώς θα καταλάβω αν έχει έρθει η ώρα του τοκετού;

Πρώιμες ενδείξεις ότι ο τοκετός πλησιάζει είναι η εμφάνιση βλεννοαιματηρών εκκρίσεων από τον τράχηλο, περιοδικοί πόνοι στη μέση ή/και έντονοι πόνοι περιόδου (η απαρχή των συσπάσεων). Υπάρχει επίσης πιθανότητα να σπάσουν τα νερά σας, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα γνωρίζετε ότι έχετε μπει στην τελική ευθεία για να γεννήσετε και θα πρέπει να ετοιμαστείτε να αναχωρήσετε για το μαιευτήριο.

Όταν αρχίσει ο τοκετός, οι συσπάσεις σας θα είναι πιο τακτικές και δεν θα παύουν εντελώς. Αν έχετε μια σύσπαση κάθε 5 λεπτά, η οποία διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα, αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα του τοκετού.

Παρ’ όλα αυτά, αν δεν είστε απολύτως σίγουρη αν βρίσκεστε ή όχι στα πρόθυρα του τοκετού, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τη μαία ή τον γιατρό σας.