Skip to main content

3D / 4D HD Live

Τι είναι το 3D/4D HD Live;

Το 3D / 4D HD Live είναι ένα υπερηχογράφημα του εμβρύου που οι γονείς μπορούν να πραγματοποιήσουν. Η 3D απεικόνιση δείχνει στατικές έγχρωμες εικόνες του μωρού σε 3 διαστάσεις, ενώ η 4D δείχνει κινούμενες 3D έγχρωμες εικόνες σε πραγματικό χρόνο (ο χρόνος ως 4η διάσταση). Η καλύτερη περίοδος για αυτόν τον υπέρηχο είναι περίπου η 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνήθως έχει διάρκεια 30 λεπτά.

Η 3D/4D απεικόνιση ή η ζωντανή παρακολούθηση του εμβρύου (HD Live) πραγματοποιείται μεταξύ 24ης και 40ης εβδομάδας της κύησης και δεν εξυπηρετεί τόσο στην ιατρική διάγνωση όσο στη μοναδική εμπειρία για τους μέλλοντες γονείς να απολαύσουν πραγματικά στιγμιότυπα του μωρού τους. Η μέθοδος βασίζεται σε υπερηχογραφική σάρωση με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Ως μέρος της σάρωσης 3D/4D, οι γονείς έχουν την δυνατότητα να λάβουν ένα CD ή USB με εικόνες υψηλής ποιότητας, έγχρωμες και κινούμενες.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για τη διενέργεια μιας 3D/4D αποτύπωσης;

Το βέλτιστο διάστημα για τη διενέργεια μιας 3D/4D αποτύπωσης είναι μεταξύ 26ης και 30ης εβδομάδας κύησης. Στις κυήσεις με πρόσθιο πλακούντα, συνιστάται η αποτύπωση να γίνει όχι νωρίτερα από την 28η εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση το οπτικό υλικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη θέση του μωρού τη στιγμή της σάρωσης. Είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει στην έγκυο να κάνει μια βόλτα και να επιστρέψει, ελπίζοντας ότι το μωρό θα έχει μετακινηθεί σε πιο ευνοϊκή θέση για την αποτύπωση.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για το υπερηχογράφημα 3D/4D HD Live;

Για να προετοιμαστεί για το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα, η εγκυμονούσα πρέπει να πιει αρκετό νερό πριν από το ραντεβού.

Περίπου μισή ώρα πριν από τη σάρωση υπερήχων 3D/4D, συνιστάται η κατανάλωση χυμού φρούτων ή ενός σνακ έτσι ώστε το μωρό να είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

Πώς γίνεται ακριβώς η ζωντανή παρακολούθηση;

Σε αυτές τις σαρώσεις φαίνεται περισσότερο το δέρμα του μωρού παρά τα εσωτερικά του όργανα. Μπορεί να είναι εμφανές το σχήμα του στόματος και της μύτης, ή μπορεί και να το δει κανείς να παίρνει εκφράσεις. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές δεν είναι δυνατό να φανεί ολόκληρο το πρόσωπο του μωρού, λόγω της θέσης του εκείνη τη στιγμή.

Η μέθοδος 3D/4D HD Live βασίζεται σε υπερηχογραφική σάρωση με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Η ζωντανή απεικόνιση HD Live βασίζεται σε εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων φωτισμού και αποτύπωσης δέρματος για την εξαγωγή εικόνων με την υψηλότερη δυνατή ευκρίνεια. Μέσω της χρήσης ενός προηγμένου μοντέλου φωτισμού, το HD Live υποστηρίζει σκιάσεις και μια εικονική πηγή φωτός.

Οι συμβατικές μέθοδοι απεικόνισης βασίζονται σε μία σταθερή πηγή τεχνητού φωτός η οποία ανακλά το φως από την επιφάνεια του δέρματος. Αντιθέτως, το HD Live υπολογίζει τη διάδοση του φωτός διαμέσου του δέρματος και των ιστών.

Καθώς το φως από την τεχνητή πηγή εισέρχεται στο σώμα, ένα ποσοστό του ανακλάται προς το μάτι και το υπόλοιπο εισέρχεται στην περιοχή ενδιαφέροντος και τη διαπερνά. Το φως που διαδίδεται μέσα στον ιστό σκεδάζεται συνεχώς και σταδιακά μειώνεται σε ένταση. Στις περιοχές πιο πυκνού ιστού τις οποίες έχει διαπεράσει το φως, εμφανίζονται σκιές.

Είναι ασφαλές για τη μητέρα και το μωρό;

Ο υπερηχογράφος 3D και 4D χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα με τον κανονικό υπέρηχο 2D. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για πάνω από 35 χρόνια και δεν έχουν σημειωθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη σωστή χρήση τους.

Η ασφαλής χρήση του προϋποθέτει ότι κάθε τύπος υπερηχογραφήματος θα πρέπει να διεξάγεται μόνο από εξειδικευμένο γιατρό, στη μικρότερη δυνατή διάρκεια και ένταση.

Τι μηχανήματα χρησιμοποιούνται;

Το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα Υπερήχων Voluson E8 της General Electric που διαθέτουμε στο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου Embryoprogress εξασφαλίζει υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους μέλλοντες γονείς.

Μία γκάμα υπερσύγχρονων επιμέρους λειτουργιών προσφέρει εύκολη και γρήγορη οπτικοποίηση ακόμη και των πιο μικρών αγγείων και της αιματικής τους ροής, ενώ η τεχνολογία HDliveTM εξασφαλίζει τρισδιάστατες εικόνες με απαράμιλλο βάθος και ευκρίνεια.

Τι προσφέρει στους γονείς και πώς βοηθάει στις εξετάσεις του μωρού;

Η μέθοδος 3D/4D HD Live δίνει στους γονείς μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μοιάζει το μωρό και αναγνωρίζονται πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, όπως οι εκφράσεις του προσώπου. Επίσης οι 3D/4D σαρώσεις είναι σε θέση κάποιες φορές να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για μια ήδη διαγνωσμένη ανατομική ανωμαλία, όπως για παράδειγμα η λαγωχειλία.

Για να ζήσετε κι εσείς αυτή τη μοναδική εμπειρία και να δείτε ζωντανά το μωρό σας, επικοινωνήστε με τον Dr. Στέφανο Παπαδόπουλο και το EmbryoProgress. Το ιατρείο διαθέτει προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα προκειμένου να αποδώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα του μωρού σας.